Dla rzemiosła
Vemag Polska
Do kutrów przemysłowych zaliczane się maszyny o pojemności misy od 120-1000 l. Wysokoobrotowe kutry gwarantują znakomite rozdrobnienie surowców i uzyskanie jednorodnego homogennego farszu. Drobnorozdrobniony farsz charakteryzuje się wysokim stopniem aktywności technologicznej białek, dzięki czemu uzyskujemy optymalny stopień wiązania wody oraz redukujemy ilość niezbędnych dodatków funkcjonalnych, pozwalając jednocześnie na wyeksponowanie naturalnych składników smakowych mięsa.
Kompaktowa, masywna konstrukcja maszyny ze stali nierdzewnej, bez żadnych spawów z zaokrąglonymi i wypolerowanymi narożnikami, płaszczyznami ułatwiającymi spadki zaliczają kutry Seydelmann do solidnych, długowiecznych i praktycznych produktów o najwyższej jakości.
W czasie kutrowania z wykorzystaniem próżni farsz jest odpowietrzany. Ograniczenie ilości wprowadzanego tlenu hamuje namnażanie mikroorganizmów w farszu i zmniejsza ilość bakterii. Produkt zachowuje dłuższą trwałość. Ponadto unikamy procesu utleniania tłuszczu poprzez eliminację tlenu. Dodatkowo optymalizujemy pożądaną kolorystykę wędlin, które wyglądają dłużej świeżo i apetycznie.
Ponieważ pod próżnią wzrasta gęstość kutrowanej masy, noże docierają również do najmniejszych struktur komórkowych. Z jednej strony farsz jest bardziej rozdrobniony, homogenny i niespieniony, z drugiej strony prowadzi do większej aktywacji białek poprzez otwieranie ich struktury.
Obecność większej ilości białka oddziałuje na większe uwolnienie substancji smakowych, poprawia konsystencję i stabilność farszu. Możliwy jest zwiększony dodatek wody. Gotowa kiełbasa ma intensywniejszy-pełniejszy smak, lepszą jędrność (Biss), co umożliwia lepsze wiązanie składników recepturowych.
Szczególna zasada konstrukcji kutrów Seydelmanna z ograniczoną przestrzenią pomiędzy farszem a dolną częścią pokrywy pozwala w krótszym czasie odciągnąć próżnię i nie wymaga dużej ilości powietrza przy napowietrzaniu kutra przed jego otwarciem.
Są to wysokowydajne kutry, które wyposażone są zarówno w funkcje gotowania jak również w funkcję próżni.
Kuter Bi-Cut K 552 do kiełbas surowych typu salami z dwoma wałami nożowymi przestawionymi o 90° osiąga jednolite rozdrobnienie w bardzo krótkim czasie wysokiej jakości. Obie głowice nożowe posiadają płynną regulację obrotów noży, dzięki temu unika się skokowych wzrostów zapotrzebowania na prąd. Osiem prędkości noży umożliwia uzyskanie dla każdego wsadu, nawet przy różnych temperaturach na wejściu równomierne rozdrobnienie ( ziarnistość) i pożądane związanie. Przy prawie takim samym zapotrzebowaniu na powierzchnię BI-CUT osiąga znacznie wyższe wydajności w porównaniu ze standardowymi maszynami.
Noże kutrów Seydelmann bezproblemowo rozdrabniają różnorodne surowce i sprawdzają się doskonale do produkcji kiełbas parzonych, surowych i surowo-dojrzewających. Charakteryzują się najwyższym standardem wykonania.
Standardowy system nożowy
Wózek na noże do kutra