Vemag Polska

Dla rzemiosła

Do kutrów rzemieślniczych zaliczane się maszyny o pojemności misy od 20-120 l. Wysokoobrotowe kutry gwarantują znakomite rozdrobnienie surowców i uzyskanie jednorodnej homogennej masy.

Kompaktowa, masywna konstrukcja maszyny ze stali nierdzewnej, bez żadnych spawów z zaokrąglonymi  i wypolerowanymi narożnikami i płaszczyznami ułatwiającymi spadki zaliczają  kutry Seydelmann do solidnych, długowiecznych oraz praktycznych produktów o najwyższej jakości.

Zrzut ekranu 2019-10-11 o 19.12.15.png

 

Kutry próżniowe

W czasie kutrowania z wykorzystaniem próżni farsz jest odpowietrzany. Ograniczenie ilości wprowadzanego tlenu hamuje namnażanie mikroorganizmów w farszu i zmniejsza ilość bakterii. Produkt zachowuje dłuższą trwałość. Ponadto unikamy procesu utleniania tłuszczu poprzez eliminację tlenu. Dodatkowo optymalizujemy pożądaną kolorystykę wędlin, które wyglądają dłużej świeżo i apetycznie.  
Ponieważ pod próżnią wzrasta gęstość kutrowanej masy, noże docierają również do najmniejszych struktur komórkowych. Z jednej strony farsz jest bardziej rozdrobniony, homogenny i niespieniony, z drugiej strony prowadzi do większej aktywacji białek poprzez otwieranie ich struktury. 
Obecność większej ilości białka oddziałuje na większe uwolnienie substancji smakowych, poprawia konsystencję i stabilność farszu. Możliwy jest zwiększony dodatek wody. Gotowa kiełbasa ma intensywniejszy-pełniejszy smak, lepszą jędrność (Biss), co umożliwia lepsze wiązanie składników recepturowych. Szczególna zasada konstrukcji kutrów Seydelmanna z ograniczoną przestrzenią pomiędzy farszem a dolną częścią pokrywy pozwala w krótszym czasie odciągnąć próżnię i nie wymaga dużej ilości powietrza przy napowietrzaniu kutra przed jego otwarciem.
 

Zrzut ekranu 2019-10-11 o 19.16.57.png

Kutry z funkcją gotowania

Funkcja gotowania pozwala na skrócenie czasu produkcji, ponieważ gotowanie i kutrowanie odbywa się w jednym cyklu roboczym. Dodatkowe opcje jak podgrzewanie pokrywy kutra lub bezpośredni wtrysk pary pozwalają na dalsze skrócenie procesu.
Substancje odpowiedzialne za smak i aromat oraz dodatki białkowe, które tracimy bezpowrotnie w procesie gotowania w wodzie, w kutrze z funkcją  gotowania  w pełni pozostają w produkcie. 
Funkcja gotowania w kutrze pozwala również zapobiec utracie substancji.  Poza tym dzięki uniknięciu różnych procesów pracy i dzięki gotowaniu z odpowietrzaniem ograniczona jest znacznie ilość bakterii w farszu. Produkt końcowy zachowuje swój naturalny, autentyczny smak i dłuższą trwałość.

Zrzut ekranu 2019-10-20 o 20.57.29.png

Kutry stołowe

Zrzut ekranu 2019-10-11 o 19.20.20.png