Dla rzemiosła
Vemag Polska
Rzemieślnicze wilki Seydelmann gwarantują czysty i klarowny obraz rozdrobnienia, niezależnie od średnicy gardzieli. Maszyna w całości wykonana jest ze stali nierdzewnej. Specjalny materiał wykonania obudowy ślimaka minimalizuje jego mechaniczne zużywanie się. Trapezowe uzwojenie obudowy ślimaka jest w stanie sprostać najbardziej wymagającym oczekiwaniom. Takie wykonanie wilków zapewnia łatwe mycie i spełnia najwyższe standardy higieny.
Przy zastosowaniach rzemieślniczych ślimak roboczy standardowego wilka posiada mocny dwubiegowy napęd. Pierwsza prędkość stosowana jest do obróbki mięsa świeżego i podmrożonego. Druga prędkość służy do obróbki wyrobów gotowanych, podrobów w tym wątroby, szpinaku itp. Szczególna konstrukcja osłony gwarantuje szybkie i łatwe doprowadzanie dużych kawałków mięsa jak również dobry dostęp przy myciu.
Wilki automatyczne firmy Seydelmann do zastosowań rzemieślniczych w zależności od wykonania posiadają pojemność mieszania od 25 do 35 kg.
Obok silnych, dwubiegowych napędów ślimaków roboczych wilki te wyposażone są również w stożkowy ślimak doprowadzający. W celu uzyskania możliwie najlepszego rozdrobnienia każdego surowca, prędkości obydwu ślimaków regulowane są niezależnie. Stożkowe ślimaki ze średnicą 230-270 mm doprowadzają też pewnie duże kawałki mięsa bez zblokowań do ślimaka roboczego. Pokrywa ochronna z wyłącznikiem zabezpiecza przed kontaktem z pracującym ślimakiem roboczym.
Pojemność leja wilkomieszałek dla rzemiosła wynosi od 70 do 170 l. Mieszałki wyposażone są w dwa silne ramiona lub opcjonalnie łopatki. W procesie mieszania, przy wyłączonym ślimaku w zależności od wykonania można wymieszać od 50 do 100 kg surowca. Przy włączonym biegu ślimaka , instalacja mieszania pracuje jak automatyczne doprowadzenie. Z krótkotrwałym biegiem wstecznym ślimaka roboczego można doprowadzać nawet małe ilości surowca. W ten sposób zostaje osiągnięte absolutnie równomierne przemieszanie.